Kasvun Rakentajat-ohjelmasta 70 miljoonan euron kasvutavoite Etelä-Karjalaan

Hankkeelle pyritään saamaan jatkoa

Etelä-Karjalan pk-yritysten kasvuohjelmahanke on koonnut yrityksiä, oppi- ja tutkimuslaitoksia sekä muita neuvonantajia yhdeksi verkostoksi ja siten pyrkinyt lisäämään paikallisten yritysten liiketoimintaa 7-10 miljoonalla eurolla. Tavoitteeseen on jo nyt päästy ja ylitettykin se.

Hankkeeseen osallistuvien yritysten toimialat ulottuvat kuljetuspalveluista sovelluskehittämisen ja pelialan kautta aina vaatteiden valmistukseen saakka. Mukana on niin varhaisen vaiheen startupeja kuin vuosikymmeniä vanhoja yrityksiä.

- Tämä on nyt ensimmäinen kasvuyritysohjelma, jossa olemme mukana. Kasvun Rakentajien taustalla on KEHYn ja Lappeenrannan kaupungin Wirma yrityspalveluiden lisäksi myös pohjoismainen pääomasijoittaja, Innovestor Oy, kertoo KEHYn toimitusjohtaja Antti Oravuo.

- Vuoden päästä voidaan jo nähdä, millaiseen kasvuun ohjelmalla päästiin, mutta nyt on jo nähtävissä hyviä tuloksia, Oravuo toteaa.

Innovestor Oy:n Susanne Forsberg on tyytyväinen hankkeen tuloksiin.

- Ohjelmaan valittiin todella hyviä ja motivoituneita yrityksiä, jotka olivat aidosti kasvua hakemassa. Hyvin onnistuttiin generoimaan kasvua myös eteenpäin. Ohjelman tavoitteena ollut 7-10 miljoonan kasvuloikka muuttui kolmen vuoden päähän asetettuun 70 miljoonan euron tavoitteeseen, hän kertoo.

Keskeinen osa hanketta on Kasvun Rakentajat -ohjelma, jossa kullekin ohjelmaan osallistuvalle yrityksille räätälöidään oma asiantuntijatyöryhmä, Growth Board

- Pystyimme Innovestorilla hyvin luottamaan siihen, että Growth Boardien vetäminen onnistui hienosti KEHYn ja Wirman yritysasiantuntijoiden avulla, Forsberg kehuu.

KEHYn yritysasiantuntija Jani Saajanlehto oli Innovestorin ja Wirman asiantuntijoiden kanssa järjestämässä  Growth Boardeja. Lisäksi hän on ollut hankkeen suunnittelussa ja seurannassa mukana alusta alkaen.

- Ohjelmaan valittujen maakunnan kymmenen kasvuyrityksen ensimmäinen työpajapäivä oli kesäkuun alussa 2022. Hanke jatkuu elokuun 2023 loppuun asti ja tämän loppuajan yrittäjät konkretisoivat omia kasvusuunnitelmiaan. KEHY kuten Wirmakin on yritysten apuna esimerkiksi kasvuun liittyvien rahoitushakemusten kanssa, Saajanlehto kertoo.

Kasvun Rakentajat-ohjelmaan osallistuneet ryhmäkuvassa HC Saimaalla kesäkuussa 2022.

Kasvun Rakentajat työpajapäivä kesäkuussa 2022

Ohjelmaan valituilla yrityksillä oli jo valmiiksi olemassa jonkinlainen kasvusuunnitelma, jota lähdettiin jalostamaan hankkeen avulla. Toisilla suunnitelma muuttui hankkeen aikana.

- Yllättävän paljon meidän alueeltamme löytyy kasvuhaluisia yrityksiä, ennakkotiedoista poiketen, Antti Oravuo toteaa.

- Ja hienoa oli nähdä, että yrittäjät olivat aktiivisesti mukana, Jani Saajanlehto kiittää.

Yritysten kanssa on käyty palautekeskustelua ja haettu ehdotuksia, miten ohjelmaa voidaan kehittää vieläkin toimivammaksi.

- Olemme kehittämässä hankkeelle myös jatkoa. Selkeästi tarvetta tämänkaltaiselle kasvun kehittämiselle on, Oravuo toteaa.

Myös pääomasijoittaja näkee edellytykset Kasvun Rakentajat -ohjelman jatkolle Etelä-Karjalaan

- Tätä oli todella mukava vetää ja toivottavasti saamme sille jatkoa. Hanketta voisi kehittää saattamalla yrityksiä vihreän siirtymän tuotteiden ja palveluiden kautta kasvupolulle. Miten vihreää siirtymää voisi hyödyntää teollisuuden alan yrityksissä, Forsberg miettii.

Hän jatkaa, että mukana voisi olla yrityksiä, jotka eivät vielä hyödynnä vihreää siirtymää liiketoiminnassaan sekä niitä yrityksiä, joilla on jo sitä puolta lähdetty kehittämään.

- KEHYn ja Wirman kanssa oli innostavaa ja mukavaa työskennellä. Olemme yhteisesti Eevan ja Antin kanssa miettineet asiat ja sen pohjalta viety eteenpäin. Olemme saaneet kaikilta osallistujilta hyvää palautetta ja kiitosta konkreettisesta avusta, Susanna kertoo.

Imatralainen Virkkukoukkusen yrittäjä Tiina Kärkäs-Sund kannustaa yrittäjiä osallistumaan hankkeisiin

- Jos kaikki menee putkeen, niin Virkkukoukkuselle tulee Kasvun Rakentajat-ohjelman ansiosta vuokrajohtaja. Vuodesta 2019 asti olen pohtinut, miten joku ulkopuolinen voisi tulla yrityksen johtoon. Tämän ohjelman aikana asia alkoi selkeytymään, joten lähdimme sitä kohti etenemään. Jos tämä nyt onnistuu, niin olemme tosi tyytyväisiä, Tiina kertoo.

- Olemme saaneet hankkeesta lisäksi tosi hyvää materiaalia, jota hyödyntää vaikkei tämä vuokrajohtajuus onnistuisikaan, hän jatkaa.

- Kasvun Rakentajat oli hirveän hyvin järjestetty! Hankkeella ei ollut tyhjäkäyntiä eikä tullut tunnetta, että yrittäjän aikaa olisi mennyt hukkaan. Ryhmässä pystyi myös helposti sen välittömän tunnelman ansiosta jakamaan niin hyviä kuin huonojakin kokemuksia porukan kesken, Kärkäs-Sund kehuu.

- Toivottavasti tällaiselle hankkeelle saadaan jatkoa, koska yritykset tarvitsevat kaiken avun, mitä vaan tarjolla on. Alasta ja koosta riippumatta, yritykset painivat kuitenkin melko samanlaisten kysymysten kanssa. Kannustan kyllä yrittäjiä rohkeasti ja aidosti osallistumaan, hän sanoo.

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Antti Oravuo, Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy, p. 040 721 1310, antti.oravuo@kehy.fi

yrityspalvelupäällikkkö Eeva Pihlajaniemi, Wirma Lappeenranta, p.044 052 3056, eeva.pihlajaniemi@lappeenranta.fi

Susanne Forsberg Business Director, Corporate Venturing, p. +358 50 576 0851, susanne.forsberg@innovestor.fi

Osaajien maakunta antaa avaimet kasvuun