Vuoksen kalastuspuisto

Kainulaisten perheen ja Vuoksen kalastuspuiston kohtalo on kulkenut rinnatusten jo 30 vuotta. Kaikki on lähtenyt liikkeelle yrittäjä Toni Kainulaisen isän, Taisto Kainulaisen, näkemästä unesta.

Vuoksen kalastuspuisto

Kesäisin Vuoksen keskellä sijaitsevassa Varpasaaressa käy kova kuhina.

Vuoksen kalastuspuiston sesonkiaikana moni matkailija pysäyttää asuntoautonsa yöksi tai pariksi kansallismaiseman äärelle ja tyydyttää nälkänsä Vuoksessa kasvatetulla lohella.

Kalastuspuiston yrittäjä Toni Kainulainen laittaa tottunein elkein lohen savustumaan ja istahtaa ravintolan terassille hetkeksi.

- Tunnistan hajusta, milloin kala on valmista, Toni naurahtaa.

Kainulaisten perheen ja Vuoksen kalastuspuiston kohtalo on kulkenut rinnatusten jo 30 vuotta. Kaikki on lähtenyt liikkeelle Tonin isän, Taisto Kainulaisen, näkemästä unesta.

- Isä on nähnyt unen, jossa hän kuljettaa ihmisiä veden päällä. Se uni oli niin voimakas hänelle, että siitä syntyi lopulta toteuttamiskelpoinen yritys, Toni kertoo.

- Näin unta 1991 keväällä. Se oli niin voimakas se uni, että piti lähteä etsimään sitä venettä. Kesä meni etsiessä ja syksyllä tämä löytyi. Siitä se lähti pyörimään, Taisto tarkentaa.

Seuraavana vuonna perustettiin toiminimi Vuoksen Lautturi Taisto Kainulainen. Sen kotipaikka oli heti alusta lähtien kalastuspuiston laituri, joka tuolloin kuului Kauko ja Sylvi Turpeisen pyörittämään leirintäalueeseen.

Vuoksen risteilyistä myös kalastuspuiston vetäjäksi

Taiston vetämille risteilylle pääsee edelleen kesäisin, juhannuksesta eteenpäin, keskiviikosta sunnuntaihin. Tarjolla on myös tilausristeilyjä ja vuosien aikana Taiston veneellä on vedetty erilaisia teemaristeilyjä sekä juhlia.

- Oon mie yhen parin vihkinyt tässä. Leikisti. Se oli hieno juttu, Taisto naurahtaa.

Taisto kertoo kuljettaneensa vuosien aikana noin 63 000 matkustajaa, eikä tähän lukuun ole vielä laskettu kesän 2022 matkustajia. Kainulaiset ostivat Vuoksen kalastuspuiston 1997 ja toiminimestä on vuosien myötä siirrytty osakeyhtiöksi.

 - Lautan kanssa oltiin tässä rannassa 1992–1996, niin tämä tuli vähän niin kuin kylkiäisenä. Edelliset omistajat sanoivat, että osta poika tästä liiketoiminta. Mie ostin, ja sitten lähdettiin pyörittämään tätä puistoa, Taisto muistelee.

Sesonkiaika täydet 45 päivää

Vuoksen kalastuspuisto on perheyritys, joka toimii jo kolmannessa sukupolvessa. Toni omistaa kalastuspuiston yhdessä isänsä Taiston ja veljensä Teemun kanssa. Tonin tytär Essi on mukana operatiivisessa toiminnassa. Sesonkiaikana kalastuspuisto työllistää myös toistakymmentä ulkopuolista työntekijää.

Aikaisempien omistajien aikana alueella oli leirintäalue ja kioski. Nyt alueelta löytyy ravintola Vanha Virveli, tilaussauna Räihän Kuohu, karjalainen kotitalo Hiljan piha ja erilaisia aktiviteetteja, kuten wakeboard-rata, SUP-lautoja, vesipyöriä ja minigolfia.

- Yksi merkittävä aktiviteettihomma on oma lohiallas. Se on ihan takuutuote, että meidän ravintolan kalatuotteet ovat tuoreita, Toni kertoo.

Vuoksen kalastuspuistossa on tällä hetkellä 20 sähköistettyä asuntovaunupaikkaa ja Tonin mukaan tarkoituksena on laajentaa aluetta niin, että jatkossa paikkoja olisi tarjolla 40. Muutenkin Toni on kehittämässä alueen toimintaa jatkuvasti. Kesälle keskittyvän sesongin lisäksi Varpasaareen on pyritty saamaan toimintaa myös talvisin jääsoitinkonserttien ja kokoperheen talviriehan merkeissä.

- Suomalainen lomailee juhannuksesta heinäkuun loppuun. Minä veikkaan, että meidän sesonki kestää neljäkymmentäviisi päivää. Toki pyrimme laajentamaan omaa aukioloaikaa ja palveluntarjontaa molempiin päihin, sekä keväälle että syksylle, hän jatkaa.

Tärkeintä on muuntautumiskyky

Matkailuntarjoajalle ympärivuotisen tarjonnan ja liikevaihdon ylläpitäminen Imatralla on haasteellista. Seudulla toimii monenlaisia matkailualan yrittäjiä, mikä on Tonin mukaan vain hyvä juttu. Hänen mukaansa Imatran kokoinen paikkakunta tarvitsee erilaisia palveluita, jotta ulkopaikkakuntalaiset saapuvat kaupunkiin lomailemaan.

Maailman tilanne vaikuttaa myös Imatralla, mutta Tonin mielestä kaikista tärkeintä on kuitenkin yrittäjän oma asenne.

- Nyt on hirveästi puhuttu tuosta Venäjän rajasta ja Ukrainan sodasta ja totta kai ne vaikuttaa. Mutta yrittäjän pitää olla muutoskykyinen ympäröivän tilanteen suhteen. ”Aha, nyt on korona ja on tällaiset rajoitukset, mitä tehdään? Oisko take away -ruoka.”

- Sellaisella muuntautumiskyvyllä yritys pärjää paremmin kuin, että puskisi vaan sitä samaa uraa eikä olisi itse valmis yhtään muuttamaan omaa toimintaansa, Toni miettii.

KEHYn palveluista merkittävä apu

Toni kertoo käyttäneensä paljon KEHYn palveluita. Varsinkin viimeisen kahden vuoden aikana hän on ollut KEHYn kanssa yhteydessä enemmän kuin viimeisen kymmenen vuoden aikana.

- Mie oon ollut KEHYn asiakkaana siitä asti, kun perustin oman toiminimen 1997. Nyt ollaan just tekemässä laajennusinvestointia ja ollaan siihenkin käytetty KEHYn palveluksia. Olemme tälläkin hetkellä mukana yritysverkostohankkeessa, jossa on kolme yritystä. KEHYn palveluista on ollut ihan älyttömän merkittävä apu meille, hän mainitsee.

Vuoksen kalastuspuisto

Toni Kainulainen, Vuoksen kalastuspuisto

Yrittäjä Toni Kainulainen, Vuoksen kalastuspuisto

Imatran seudun menestystarinat

KEHY julkaisee Imatran seudun yrityksistä menestystarinoita kerran kuukaudessa. Kukin menestystarina tehdään aina yrittäjän luvalla ja hänen kanssaan yhteistyössä.

Tämän menestystarinan kuvat ja tekstin toteutti KEHYlle Mainostoimisto Dominus