Tuplakasin toiminta lähti liikkeelle selkeästä tarpeesta

Mikko Airas ja Joakim Mansner perustivat Tuplakasi Oy:n vuonna 2011. Nyt kaksikko pyörittää jo kolmea yritystä.

Tuplakasi

Valtatie 6:n ja Kantatie 62:n risteyksessä sijaitsevalla karting-radalla on meneillään tiukka kisa

Yrittäjä Mikko Airas seuraa radalla käytävää kisailua huvittuneena.

- Se on aina sama efekti sekä täällä kartingissa, että paintball-pelissä, aikuisesta miehestä kuoriutuu esiin pieni poika, yrittäjä Mikko Airas naurahtaa.

Go-Kart Imatra on osa Tuplakasi-Action Oy:ta, joka järjestää monipuolisia ohjelmapalveluita ja välinevuokrausta. Mikon mukaan yritysasiakkaat ovat heidän tärkein asiakasryhmänsä, varsinkin keväisin ja syksyisin. Tuplakasi-Actionilta tilataan TYKY- ja virkistyspäiviin erilaisia ryhmäyttäviä aktiviteetteja.

- Tää Go-Kart on hyvä esimerkki siinä. Tää on kaikista aika kiinnostavaa ja on kesäaikaan meidän myydyin tuote. Kesällä myös vuokraustoiminta on vilkasta. Tähän päälle on vielä tarjolla Hossukan Helmi, jonka olemme vuokranneet yhtiöllemme siitä näkökulmasta, että yritykset haluavat aktiviteettien jälkeen jonkin paikan jossa voi syödä, saunoa ja viettää aikaa, Airas kertoo.

Yritysidea lähti tarpeesta

Tuplakasi-Action Oy on perustettu vuoden 2022 alussa. Aiemmin se oli samaa yritystä kuin Tuplakasi Oy, joka tarjoaa sosiaalialan avohuollonpalveluita. Mikon mukaan eriyttäminen päätettiin tehdä, jotta taloudenseurannan tekeminen olisi helpompaa. Tuplakasi Oy tarjoaa laajasti avohuollon tukipalveluita.

- Myö tehään ammatillista tukihenkilötyötä sekä lastensuojelun että perhesosiaalityön puolella, Mikko kertoo.

Mikko perusti Tuplakasi Oy:n vuonna 2011 yhdessä yhtiökumppaninsa Joakim Mansnerin kanssa. Yrityksen perustaminen lähti oman työn kautta saadusta näkemyksestä.  

- Idea lähti siitä, että tein siihen aikaan töitä erityisnuorten kanssa ja Joakim oli erityisopettaja joustavan perusopetuksen luokalla. Kun toimittiin nuorten kanssa laajalla sektorilla, niin huomattiin että tällaiselle toiminnalle olisi tarvetta ja tilausta, hän muistelee.

Ennen yrityksen perustamista Mikko osallistui KEHYn Startti yrittäjyyteen -infoon, josta hän sai eväitä yrityksen aloittamiseen

Yrityksen toiminta on lähtenyt hyvin liikkeelle ja laajentunut vuosien myötä. Tuplakasi Oy:lla on tällä hetkellä sopimuksia Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Hämeenlinnassa sekä Kymsoten, Eksoten, Essoten ja Siunsoten alueilla.

Ohjelmapalvelut puolestaan syntyivät täydentämään sosiaalipalveluita. Mikko kertoo, kuinka noin vuoden toiminnan jälkeen he rupesivat miettimään, mitä voisivat tehdä yrityksen kautta lasten ja nuorten kanssa.

- Me ruvettiin viemään sitä ideaa eteenpäin ja ensin me ostettiin paintball-aseita ja käytiin nuorten kanssa räiskimässä värikuulilla. Sitten me ostettiin yritykselle vene, jolla käytiin retkeilemässä Saimaalla.

Nykyinen vene hankittiin investointituella, jonka hakemisessa Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy -KEHY oli auttamassa. Hiljalleen he hankkivat myös muitakin välineitä vapaa-ajan ohjelmaa varten.

- Aina kun tuli jokin idea, että tuohan voisi olla hauskaa, niin ruvettiin hommaamaan välineitä siihen.  Sitten huomattiin, että tämä on semmoinen sektori, että se voisi olla oma bisneksensä. Tavallaan siitä lastensuojelun työn tarpeesta syntyi nää ohjelmapalvelut siihen kylkeen, Mikko toteaa.

Tasapainottelua yritysten välillä

Mikko toimii Joakimin kanssa yrittäjänä kolmessa yrityksessä. Tuplakasi Oy:n ja Tuplakasi-Action Oy:n lisäksi heillä on kaksi vuotta sitten perustettu Top Dock Oy, joka valmistaa laitureita, terasseja ja tarjoaa ylipäätään rakennuspalveluita. Yritys työllistää tällä hetkellä kaksi timpuria.

- Top Dock on vielä niin tuore yritys, että se hakee vielä uomaansa. Kuitenkin meillä on jo siitä toukokuusta syksyyn asti töitä niin paljon kuin keretään kahdella miehellä tekemään. Tilauskanta on ihan hyvä. Talviajat ovat olleet meille vielä haastavia. Toivotaan, että saadaan sitäkin tulevaisuudessa kasvatettua, Airas pohtii.

Yritysyhteistyöverkosto helpottaa toimintojen pyörittämistä

Monen yrityksen kanssa joutuu hieman tasapainottelemaan, mutta Mikon mukaan hän ja Joakim ovat jakaneet vastuut niin, että kaikki pyörii. Heille on syntynyt selkeä roolinjako työnteossa. 

Oman helpotuksensa toimintojen pyörittämiseen on tuonut yritysyhteistyöverkosto, jonka rakentamisessa KEHY on ollut mukana. Esimerkiksi ruoat eri tilaisuuksiin hankitaan yhteistyökumppaneilta.

- KEHY on koonnut hyvin porukkaa tällä alueella, Mikko kiittelee.

Tulevaisuuden näkymät ovat Mikon mukaan vielä hämärät eikä asioita kykene ennakoimaan, mutta heillä on kuitenkin positiivinen vire päällä.

- Korona-aikana kotimaisten matkailijoiden määrähän on ollut paljon suurempi kuin aikaisemmin. Ihmiset kun eivät ole päässeet ulkomaille, niin on etsitty kohteita kotimaasta ja se on näkynyt meilläkin kahtena kesänä ihan merkittävästi.  Nyt toivotaan, että se sama pöhinä jatkuisi tulevinakin kesinä, hän miettii. 

- Korona-aika oli myös sosiaalipuolella haastavaa aikaa sen takia, kun monet meidät asiakkaista kuuluivat erityisryhmiin ja koronarajoitusten takia heitä ei pystytty tapaamaan, jolloin oli haastavaa saada työntekijöiden työtunteja täyteen. Nyt, kun korona on alkanut helpottaa, niin kyllä mie näen, että selkeästi taas on näille palveluille tarvetta, hän jatkaa.

Tutustu palveluihin paremmin osoitteissa:

tuplakasi.fi  tuplakasi-action.fi  topdock.fi

Lisätietoja:

Mikko Airas, Tuplakasi Oy, p. 045 6353 811, mikko.airas@tuplakasi.fi

Teksti ja kuvat Mainostoimisto Dominus Oy