Suomen Vetylaakso ry perustettu edistämään itäisen Suomen elinvoimaa ja teollisia investointeja

Selvityksen perusteella vetylaakson alueella voitaisiin tuottaa puhtaita polttoaineita koko Suomen liikennepolttoaineita vastaava määrä.

Vetytaloutta edistävän yhteistyöorganisaation, Suomen Vetylaakso ry:n perustamisen pohjalla on LUT-yliopiston selvitys, joka tuo esiin Itä- ja Kaakkois-Suomessa piilevän uusiutuvan energian ja vihreän vedyn tuotantopotentiaalin sekä mahdollisuudet uudenlaisen teollisuuden kasvuun.

- LUT:n selvitys osoittaa, että Itä- ja Kaakkois-Suomeen on mahdollista luoda vähintään 25 miljardin euron investoinnit sekä kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja, sanoo LUT:n tutkimusjohtaja Petteri Laaksonen.

Selvityksen perusteella vetylaakson alueella voitaisiin tuottaa puhtaita polttoaineita koko Suomen liikennepolttoaineita vastaava määrä.

Uusiutuva energia on keskeinen sijoittumiskriteeri uusissa teollisuusinvestoinneissa. Sähkön tarve tulee kasvamaan valtavasti ja sen merkitys esimerkiksi vedyn valmistuksessa on kriittinen.  Mikäli sitä ei voida alueella riittävästi tuottaa, tulee sähkön- ja vedynsiirtoverkkoihin investoida mittavasti ja huolehtia, ettei itäinen Suomi jää energiamurroksen edetessä kehitysalueeksi.

Imatran teollinen pohja antaa mahdollisuuden uusille investoinneille ja työpaikoille koko Imatran seudulle.

- Yhdistyksen kautta haluamme olla mukana edistämässä tätä kehitystä, kertoo KEHYn toimitusjohtaja Antti Oravuo.

KEHY on ollut mukana valmistelemassa yhdistyksen perustamista yhteistyössä Lappeenrannan ja Kiteen kaupungin sekä muiden Itä- ja Kaakkois-Suomen alueellisten kehitysyhtiöiden (Cursor Oy, Kouvola Innovation Oy, Business Joensuu Oy,) ja LUT-yliopiston kanssa.

Yrityksiä toivotaan Suomen Vetylaakso ry:n jäseniksi mahdollisimman kattavasti jo heti yhdistyksen perustamisen yhteydessä

Tavoitteena on rakentaa Suomesta merkittävä uusiutuvan energian ja siihen pohjautuvien jalosteiden tuottaja koko Euroopan mittakaavassa. Yhdistys herättää alueen toimijoita tarttumaan tilaisuuteen sekä toimii edunvalvojana.

- Yhdistyksen yhtenä tehtävänä on innostaa metsä- ja muuta teollisuutta tarttumaan tähän erityiseen kaakkoisen Suomen vahvuuteen, kertoo Lappeenrannan kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen.

Liitetiedosto: Suomen Vetylaakso ry:n strategia.

Lappeenrannan kaupungin tiedote aiheesta on luettavissa kokonaisuudessaan tästä

Lisätietoja:

 

Lappeenrannan kaupunki
Markku Heinonen, kehitysjohtaja
PUH: 040 581 1998, markku.heinonen@lappeenranta.fi

LUT-yliopisto
Petteri Laaksonen, tutkimusjohtaja
Puh: 040 508 8498, petteri.laaksonen@lut.fi

Kouvola Innovation Oy

Kari Laine, asiantuntija
Puh: 020 615 9083, kari.laine@kinno.fi

Kiteen kaupunki

Pekka Hirvonen, kaupunginjohtaja
Puh: 040 105 1001, pekka.hirvonen@kitee.fi

Cursor Oy

Harri Eela, Senior Advisor
Puh: 040 190 2500, harri.eela@cursor.fi

Business Joensuu Oy

Timo Tahvanainen, kehityspäällikkö
Puh: 050 443 2950, timo.tahvanainen@businessjoensuu.fi

Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy

Antti Oravuo, toimitusjohtaja
Puh: 040 721 1310, antti.oravuo@kehy.fi