Matka alkoi vaatimattomasti Kirsi Harmasen pienestä innostuksesta ja rohkeudesta kokeilla.

Kirsi ja Atte Harmanen.

Vuosien aikana Simpeleellä sijaitsevan kotileipomon toimintaa on laajennettu ja tuotteita kehitetty. Leipomotila valmistui nykyiselle paikalleen Vanamokujalle vuonna 2007.

- Muistan vielä elävästi ne ensi askeleet Änkilän talossa, missä kokeilimme piirakoiden ja leivän leipomista vanhan leivinuunin lämmössä, yrittäjä Kirsi Harmanen

- Ensimmäiset tilaukset saapuivat pääsiäisenä vuonna 1999. Aluksi se oli vain pienimuotoista myyntiä torilla ja paikallisissa kaupoissa. Meidän juureen tehdystä ruisleivästä se kaikki lähti liikkeelle. Nyt meidän karjalanpiirakkamme ovat suosittuja sekä pikkupizzat. Tilaustyönä tehdään myös täytekakkuja ja voileipäkakkuja.

Käsin leivotut ja huolella tehty piirakat ovat saaneet kiitosta niin paikallisilta asukkailta kuin kauempaakin.

- Meidän karjalanpiirakka on miun mielestä se meidän menestystarina, aina käsin leivottu, tehty ja rypytetty. Tampereelta asti on tultu tuoreita piirakoita meiltä hakemaan. Noin tuhat piirakkaa viikossa meiltä menee, leipomon toimintaa jatkava Kirsin poika Atte Harmanen

- Elämäntapa tämä on, ei pelkkä työ. Se, että asiakas tulee aina uudelleen, on miun mielestä menestystarina. Onhan se hienoa, kun asiakas sanoo, että on se hyvä, että löysin teidät, Kirsi kertoo.

Yritystoiminta siirtyy äidiltä pojalle

- Ensimmäisenä on tietysti ottaa hommat haltuun ja olla Kirsin paikan täyttävä yrittäjä. Tulevaisuudessa tekee kyllä mieli modernisoida ja päivittää laitteistoa ja investoida. Yrittää olla ajan hermoilla, mitä asiakaskunta toivoo leipomolta ja hereillä ja osata reagoida, ettei mene vain yhdellä kaavalla. Haluan olla asiakaskuntaan päin kuulolla ja kuunnella toiveita ja toteuttaa, Atte miettii.

- Onhan leipurin työ raskasta. Miusta on hienoa, että Atte on kuitenkin itse valinnut tämän polun ja haluaa jatkaa tätä työtä ja yritystä, Kirsi sanoo.

- Sovitellen ja vuorotellen äidin kanssa pystytään nyt tekemään. Mutta siinä vaiheessa, kun jään yksin leipomoa pyörittämään, niin pitää kyllä miettiä palkkaanko tähän apua, koska helposti yksin voi tällä tahdilla työpäivät venyä 18 tuntisiksi, Atte miettii.

- Viime vuosi oli minulla ensimmäinen vuosi yrittäjänä. Jännittävää, vaikka olen töitä tehnyt tässä jo kahdeksan vuotta. Hyvän pohjan olen tähän äidiltä saanut ja pikkuhiljaa opetellut yrittämistä töiden rinnalla, hän jatkaa.

Vuonna 1992 syntynyt Atte keskittyy mielellään leipomiseen ja leipomon pitämiseen.

Kotileipomo Harmasen yrittäjä toisessa polvessa Atte Harmanen.

- Virallisesti aloitin tässä vuonna 2013. Minulla oli lukion jälkeen vielä mielessä turvallisuusala ja kävin sen alan koulutuksen. Huomasinkin aika nopeasti, ettei ala sovikaan itselleni ja persoonalleni. Ensin autoin pizzahommissa tässä leipomon puolella ja sitten hommia alkoi tulla enemmän ja enemmän. Leipurikondiittorin tutkinnon suoritin oppisopimuksella ja valmistuin vuonna 2015, hän kertoo.

Kirsi on alkanut hiljalleen pitämään lomia, jolloin Atte on pystynyt ottamaan enemmän vastuuta ja sitä kautta opettelemaan täyspäiväsenä yrittäjänä toimimista.

- Viiteentoista vuoteen en ole ehtinyt lomaa pitämään, joten hyvältähän se nyt tuntuu, kun siihen on mahdollisuus, Kirsi sanoo tyytyväisenä.

- Vuosien varrella olemme yhdessä työskennelleet ja rakentaneet Kotileipomosta sen, mikä se on tänä päivänä. Äidin rooli yrityksen kehittämisessä ja perinteen vaalimisessa on ollut korvaamaton, Atte kiittää.

Tulevaisuus näyttää valoisalta, ja nuori yrittäjä on valmis ottamaan vastaan uusia haasteita ja mahdollisuuksia.

- Uutuustuotteiden rinnalla meidän perinteinen käsintehty karjalanpiirakkamme tulee säilymään. En haluaisi kuitenkaan liikaa uudistaa ja koneilla helpottaa, jotta artesaani säilyisi, Atte sanoo.

Yksi asia on varma: Kotileipomo tulee olemaan läsnä ja tarjoamassa herkkujaan vielä pitkään.

Atte Harmanen kannustaa yrittäjyyteen

- Jos yhtään tuntuu omalta jutulta ja uskoo siihen, niin kannustan kyllä yrittäjyyteen. KEHYn Startti yrittäjyyteen -infossa kävin ja se olikin hyvä juttu, kun sai lisää tietoa aiheeseen!

- Vaikka yrittäjyys on yrittäjyyttä, niin pitää sitä kuitenkin ottaa aikaa itselleenkin. Kalastus on miulle harrastus ja tietotekniikan ja -pelien parissa menee vapaa-aika. Tykkään käydä pilkillä ja kesällä kajakin kanssa järvellä. Silloin saa ajatukset töistä pois ihan kokonaan, hän kertoo.

Kotileipomo Harmaselle yhteistyö muiden paikallisten yritysten kanssa on ollut arvokasta, ja se on myös auttanut yritystä kasvamaan ja kehittymään.

- Yhteistyötä tehdään muun muassa B&B Hiitolanjoen, Neste Simpeleen ja Rautjärven kunnan kanssa. K-Market Hermannissa myymme itse tuotteitamme tiistaisin ja lauantaisin, Kirsi kertoo.

Lisäksi Harmasen leivonnaisia on myynnissä Simpeleen torilla torstaisin sekä Parikkalassa Parikkalan Värin pihassa perjantaisin.

- Tilausten mukaan tehdään myös paljon. Sesonkikaudelle kuten jouluksi ensimmäiset tilaukset tulevat usein jo huhtikuussa, Atte kertoo.

Tutustu Kotileipomo Harmasen tuotteisiin ja yritykseen

Kotileipomo Harmanen

DSC0980-copy-1024x684

Menestystarinat

Tutustu KEHYn avustuksella perustettuihin tai toimintaansa kehittäneisiin yrityksiin. Ota mallia ja kulje omaa polkuasi menestykseen! KEHY on tukenasi kaikissa yrityksen elinkaaren vaiheissa.

DSC1327-copy-1024x684

Omistajanvaihdos ja yrityksen ostaminen

Palvelumme on tarkoitettu sekä ostajalle että myyjälle, yrityskauppaan tai esimerkiksi sukupolvenvaihdokseen. 

Ota yhteyttä ja käynnistä omistajanvaihdos helposti kanssamme!