Kahvila Lounaskulman yrittäjä valmistaa käsin noin 35 000 piirakkaa vuodessa
Mirja Vaittinen on Simpeleellä toimivan Kahvila Lounaskulman yrittäjä. Mirja aloitti yrittäjänuransa 23 vuotta sitten Keskon K-kauppiaana ja kulki sen jälkeen monien vaiheiden kautta, kokeillen erilaisia liiketoiminta-alueita.
Hän työskenteli muun muassa laatukalusteiden myyjänä Lappeenrannassa ja yrittäjänä Simpeleen Teboililla ennen kuin perusti kymmenen vuotta sitten Kahvila Lounaskulman. Alussa toiminta oli vaatimatonta, mutta Mirjan kehittäessä kotiin vietäviä lounaita vanhuksille, toiminta kasvoi nopeasti. Palvelu laajeni pitopalveluun ja tilaisuuksien järjestämiseen perhejuhlissa.
Kahvila toimi aiemmin pienessä tilassa, joka laajennettiin juuri ennen koronapandemiaa. Valitettavasti remontin valmistuttua jouduttiin kaikki tilat pandemian takia sulkemaan, mutta Mirja ei antanut periksi. Hän kehitti ja keskitti koko yrityksen toiminnan vanhusten ateriapalveluun, jossa he tekevät lämpimän ruoan ja kuljettavat sen vanhuksille kotiin seitsemänä päivänä viikossa. Ateriapalvelu vakiintui ja asiakkaat solmivat suorat sopimukset Lounaskulman kanssa.
- Ravintola-ala kärsi tosi paljon koronan aikana, mutta minun ei ole tarvinnut lomauttaa kertaakaan työntekijöitä, Mirja kertoo.
Mirja valmistaa käsin yrityksen tavaramerkiksi muodostuneet ruiskuoreen tehdyt riisi- ja perunapiirakat suvun vanhalla ohjeella. Taikina taipuu nopeasti Mirjan käsissä isoisänsä tekemällä pulikalla piirakkakuoriksi. Kiireisimpinä aikoina apua kuorien tekoon saadaan Mirjan vanhemmalta oppimummolta, jolla on ollut iso rooli opettaa vanhan kansan oppeja ja niksejä.
- Miun erikoisuus on tehdä näitä pyöreitä perunapiirakoita ruiskuoreen, joita miun suvulla Kannaksella on ollut aina tapana tehdä, hän kertoo.
- 20 vuotta sitten en olisi uskonut, jos joku olis sanonut miulle, että saan elantoni piirakan paistamisesta, hän jatkaa nauraen ja kertoo, että piirakoita valmistuu noin 35 000 kpl vuodessa.
Mirja on onnistunut luomaan yritykselleen vahvan aseman ja kasvattanut työntekijämääräänsä
Hän korostaa asiakaspalvelutyön mukavuutta ja yhteisöllisyyttä sekä työvoiman sitoutumista.
- Kyllä tässä organisointitaitoa tarvitaan, että pysyy langat käsissä ja kokonaiskuva itsellä hallussa, hän sanoo.
Yrittäjällä on lonkeroita moneen suuntaan, jotta toiminta kannattaa.
- Ateriapalvelu ja pitopalvelu pitää päällään ja mahdollistaa lounaskahvilan auki pitämisen Simpeleellä, Mirja toteaa.
- Kyllähän sitä vähän hullu pitää olla, kun työtunnit ovat noin 10–16 tuntia päivässä ja 7 päivänä viikossa. Onneksi kotona on tukena ymmärtäväinen puoliso, hän miettii.
Sitoutunut työntekijä on arvokas yritykselle
- On ollut välillä haasteita saada työntekijöitä, mutta nyt on onneksi hyvä tilanne. Miulla on neljä työntekijää ja muutama kausiapulainen. Mie oon yks työntekijöistä ja teen paljon töitä heidän rinnallansa ja yritän motivoida. Ootan, että hyö tekee töitä paljon ja jos tekee vielä enemmän kuin mie, niin sehän on vaan plussaa!
- Harmi, että oppisopimusta on niin vähän, koska sen avulla olen saanut ennenkin työntekijöitä. Koulumaailma ei oikein kohtaa tämän alan työelämää, hän miettii.
Mirja on myös aktiivinen yhdistystoimija ja on ottanut aktiivisesti osaa kunnallispolitiikkaan toimien kunnanvaltuutettuna ja elinympäristölautakunnan varapuheenjohtajana sekä kirkkovaltuutettuna/neuvoston jäsenenä. Hän on ollut Rautjärven yrittäjien puheenjohtajana ja toiminut myös KEHYn hallituksessa.
- 2000-luvulla olin KEHYn hallituksessa. Aktiivisesti täällä kunnassa pidetään ääntä, että käyttäkää yrittäjät KEHYn palveluita. Oravuon Antille tulee useasti viestiä laitettua tai soitettua, jos on jotain asiaa mielen päällä. Olen kyllä jakanut yhteystietoa eteenpäin, ja kannustanut muita yrittäjiä ottamaan yhteyttä, hän kertoo.
KEHYn Sven Langbein yrityskäynnillä Kahvila Lounaskulmassa Simpeleellä.
Kunta on juuri niin aktiivinen ja eläväinen kuin sen asukkaat ja yritykset itse ovat, mutta ihmeisiin ei kuntakaan yksin pysty.
- KEHYn aloittavan yrittäjän palveluita taitaa olla suurin osa Rautjärvelle perustaneista yrityksistä käyttänyt ja se on kyllä tosi hyvä juttu. Se on tärkeä palvelu olla olemassa. Ei kunnalla ole vastaavaa resurssia mahdollista muutoin tarjota.
Luonto, sauna ja palju rauhoittaa yrittäjää
Vaikka työtunnit ovat pitkät ja haasteet ovat olleet osa matkaa, Mirja ei ole antanut periksi. Hän odottaa innolla tulevaisuutta ja toivoo, että Hiitolanjoki toisi lisää matkailijoita alueelle.
Hän kasvattaa omissa kasvihuoneissaan kurkkuja, tomaatteja, yrttejä ja kasvimaalla perunoita. Kotiin on juuri viime syksynä valmistunut puolison tekemä maakellari säilömistä varten. Mirjan harrastuksiin kuuluu myös reserviläistoimintaan osallistuminen.
- Syksyllä kerään kaikki sienet ja marjat, niin paljon kuin töiltä kerkeää. Luonnosta saa virtaa sekä lähes joka ilta puulla lämpiävästä pihasaunasta porepaljuineen, hän toteaa.