Itulasta on kasvanut markkinajohtaja

Itula on Ruokolahden Puntalan teollisuusalueella lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiä valmistava ja markkinoiva yritys.

Itulan-tehtaalla-Puntalassa_pieni

Kyseessä on lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiä valmistava ja markkinoiva yritys.

Ruokolahden Puntalan teollisuusalueella kohoaa teollisuushalleja, joiden päädyissä lukee Itula.

- Me ollaan 32 vuotta toimittu tällä lämmitysalalla ja oma valmistus on alkanut kahdeksan vuotta sitten. Siihen asti me tuotiin tuolta Euroopasta näitä tuotteita ja oltiin tällainen markkinointiyhtiö, Itulan yrittäjä ja hallituksen puheenjohtaja Jukka Itkonen kertoo.

- Maailma muuttui ja meille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin joko alkaa tehdä jotain aivan muuta tai opetella valmistamaan näitä tuotteita itse. Otettiin rohkea askel ja alettiin valmistamaan näitä tuotteita, Itkonen jatkaa.

Ainakin 70 % Itulan liikevaihdosta tulee heidän omasta kattopaneelivalmistuksestansa, joita menee kaikennäköisiin rakennuksiin.

Jukan mukaan kattopaneelien innovaatio on se, että lämpö ja viilennys tulee säteilemällä katosta. Katossa paneeli ei vie lattiapinta-alaa ja se on myös kohteeseen nähden keskeisellä paikalla. Paneelit ovat energiatalouden näkökulmasta tehokkaita, koska vesikiertoisen järjestelmän vesi voidaan lämmittää ja viilentää erilaisilla vihreillä menetelmillä.

Itula tarjoaa asiakkaille lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmät tarvittaessa suunniteltuna ja asennettuna

Itulassa toimii oma suunnitteluyhtiö, joka tekee järjestelmäsuunnitelmat asiakkaiden tarpeiden mukaisesti. Asennukset tehdään partnereiden kautta.

- Vielä pääosa asiakkuuksista tulee Suomesta, mutta meillä on erittäin kova panostus vientiin, Itkonen mainitsee.

Itula on kasvanut rohkeudesta

Yrittäjä Jukka Itkosen mukaan Itula on aina ollut rohkea. Juuri ennen lamaa perustettu yritys on pärjännyt hyvin näihin päiviin asti epäilyistä huolimatta.

- Itula kun perustettiin, niin miun hyvä ystävä ei uskonut tähän ja lupasi syödä hatullisen sitä itseään, jos tämä menestyy. Me tuotiin siihen aikaan sellaisia designpattereita, eikä tavallinen putkimies voinut uskoa, että ihmiset ovat valmiita maksamaan neljänkertaisen hinnan verrattuna tuotteeseen, jolla pärjää. Mutta me uskottiin siihen! Mie oon monta kertaa sitä hatullista yrittänyt tarjota, mutta se ei ole vielä maistunut, Jukka nauraa.

Itulan alkutaival ei ollut helppo. Yritys on perustettu 1990, juuri ennen 1991 alkanutta lamaa. Itula perustettiin tuolloin maakaasujärjestelmiä valmistavan yrityksen kupeeseen, jonne Jukka rekrytoitiin varatoimitusjohtajaksi.

Ensimmäinen vuosi elettiin Itulan ensimmäisellä merkittävällä kaupalla, Sammonlahden kirkon pattereilla, mutta muuten markkinointityötä tehtiin omistajien OTO resurssein ja ostopalveluin. Vuonna 1992 lama oli niin syvä maakaasualalla, että oli aika tehdä muutoksia.

- Miulla oli kaks vaihtoehtoa: Lähteä johonkin toiselle palkkatyöhön tai, kun olin kuitenkin niin innostunut, niin hyppäsin sitten Itulan päätoimiseksi toimitusjohtajaksi. Ostin majoriteetin osakkeista ja sain kehittää bisnestä miten halusin. Voi sanoa, että oli aika raskasta, hän muistelee.

- Ensimmäisen kahden vuoden aikana palkka putosi kolmasosaan, mitä miulla oli aiemmin. Silloin mie opin, että kyllä ihminen voi pärjätä vähemmälläkin, kun on toivoa siitä paremmasta huomisesta. Se itsenäisyys kuitenkin kantoi ja päivä saapui, että sain ne menetetyt palkat takaisin, Jukka iloitsee.

Jukka Itkosen ratkaisu jatkaa työuraansa Itulan yrittäjänä kannatti

Itulassa on myöhemminkin tehty rohkeita päätöksiä, jotka ovat aiheuttaneet ihmetystä.

- Kun me kahdeksan vuotta sitten aloitettiin valmistus, niin kyllä sitäkin ihmeteltiin, että miten Suomessa voi valmistaa mitään kannattavasti. Miten muka Suomessa voi valmistaa ja kilpailla sata kertaa suurempia yrityksiä vastaan. Mutta kyllä me ollaan pärjätty ja me ollaan nyt Suomessa markkinajohtajina, Itkonen toteaa.

Itulan yrittäjä Jukka Itkonen

Itulan yrittäjä Jukka Itkonen

Potentiaalinen Etelä-Karjala

Itula on perustettu Lappeenrannassa, mutta oman tuotannon aloittamisen myötä yritys tarvitsi isompia tiloja. Lopulta hyvät tilat löytyivät Ruokolahden Puntalasta, toimintansa lopettaneen sahan kiinteistössä.

-  Oli oikea liike lähteä tänne Ruokolahdelle, koska meillä on ollut tilaa laajentaa ja tässä on vieläkin tilaa laajentua. Meillä on tuossa 6-tie ja valokuituverkko. Imatralta ja Ruokolahdelta on helppo rekrytoida tuotannon työntekijöitä. Tämä on monelle nuorelle ensimmäinen työpaikka, yrittäjä mainitsee.

Itula on mukana Kasvun rakentajat -projektissa

KEHYn ja Wirman vetämässä Kasvun rakentajat projektissa on mukana 10–15 eteläkarjalaista kasvuun tähtäävää yritystä, projektin lopputulema on täysin yritysten omissa käsissä. Itulassa ollaan luomassa omaa uutta strategiaa yrityksen tulevaisuuteen liittyen.

- Meidän on toimittava kannattavasti, mutta Itulassa ei haeta joka vuosi suurinta mahdollista voittoa vaan meillä on strategia, jolla me aiotaan olla tämän toimialan ykkönen Suomessa ja jollakin mittarilla aiotaan olla sitä myös Euroopassa, Jukka kertoo.

Kasvun rakentajat -projektin lisäksi Itula on mukana myös Greenreality Networkissa. Kyseessä on yrityksistä koostuva energia- ja ympäristöalan yhteisö, jonka tavoitteena on saada alueelle kasvua ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Jukka näkeekin Itulan ensisijaisesti Etelä-Karjalaisena yrityksenä.

- Täällä on paljon potentiaalia. Täällä on yliopisto, Saimaa ja puhdas luonto. Ei olla kaukana pääkaupunkiseudusta eikä satamasta, josta pääsee Eurooppaan, hän mainitsee.

Itulan tuotteisiin voi tutustua osoitteessa itula.fi