Hinausautot Purhonen

Jarin mukaan Imatra ei ole huono paikka yrittää. Hinausautot Purhoselle on vuosikymmenten aikana kertynyt hyvä verkosto, joten apua saa tarvittaessa paikallisista korjaamoista jopa viikonloppuisin ja iltaisin.  

Kesäkahvila

Hinausautot Purhosessa töitä tehdään suoralla selällä

Mansikkalan maalaistorin keskeisellä paikalla sijaitsee kesäkahvila Tuutikki. Tuulisesta alkukesän päivästä huolimatta kahvilan katoksen alla istuu jo muutama tyytyväinen asiakas kahvikuppinsa kanssa. Kahvilan ylläpitäjä Hanna Purhonen tervehtii asiakkaita iloisena myyntivaunun ikkunasta.

- Kun nyt avasin tänä keväänä, niin moni kävi sanomassa, että ”jes, nyt on kesä alkanut”. Ja syksyllä taas pyydetään, että ei vielä laitettaisi kiinni, Hanna naurahtaa.

Hannan mukaan toukokuusta elokuun loppuun avoinna oleva kahvilan sesonki alkaa samaan aikaan, kun mansikanmyyjät saapuvat maalaistorille. Kesäkahvila Tuutikki toimii aputoiminimellä eli saman Y-tunnuksen alla kuin Hinausautot Purhonen ja tämän asiakas tajuaa viimeistään siinä vaiheessa, kun saa kuitin käteensä.

- Kun ottaa kuitin tuosta korttikoneesta, niin siinä lukee Hinausautot Purhonen. Moni katsoo sitä ihmeissään ja on miettinyt jälkikäteen, että mitä on tullut hinattua viidellä eurolla, Hanna naurahtaa.

Yritystoimintaa isältä pojalle

Perheyrityksenä toimiva Hinausautot Purhonen on perustettu vuonna 1965. Jari Purhonen on jatkanut isänsä jalanjäljissä työskennellen aluksi mukana työntekijänä ja myöhemmin itse yrittäjänä. Jarin mukaan viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana alalla on tapahtunut paljon muutoksia. Muutoksia on tapahtunut niin vakuutusyhtiöiden käytänteissä kuin isojen hinausautoyhtiöiden toiminnassa.

- Meitä on vuosien myötä lähestytty eri franchise-toimijoiden kautta ja yritetty kosiskella mukaan isompien yritysten matkaan. Minulla ei ole mitään intoa lähteä osaksi jotain mihin en usko, Jari kertoo.

Jarin mukaan heitä on yritetty kalastella osaksi isoja ketjuja vetoamalla muun muassa tunnettuun brändiin. Hinausautot Purhonen kuuluu Autoliiton jäsenyrityksiin ja Jarin mukaan se riittää heille. Autoliitto ei pakota jäseniään maalaamaan autojaan tietyillä väreillä tai muokkaamaan yrityksen jo olemassa olevaa brändiä.

- Yritän tehdä työtä suoralla selällä ja yhdellä hinnastolla. Meillä on yksi hinnasto joka on sama niin Matti Möttöselle kuin vakuutusyhtiölle.

Uudet tilat mahdollistivat uuden idean toteutuksen

Kesäkahvila toimii neljättä kesää. Idea kahvilan perustamisesta lähti vuonna 2017, kun Hinausautot Purhonen osti nykyisen Mansikkalan liiketilansa puoliksi Toiviaisen kanssa. Vanhan rautakaupan varastoon rakennettiin tila hinauskalustolle. Uudet tilat sytyttivät myös ajatuksen oman lounasravintolan avaamisesta läheisiin liiketiloihin. KEHY auttoi tällöin laskelmien teossa.

- Saatiin Sveniltä työkaluja ja apua laskelmien tekoon, Jari muistelee.

Kuitenkin lounasravintolalle suunniteltu tila kerkesi mennä jo toisen yrityksen käyttöön ja laskelmatkaan eivät lopulta innostaneet jatkamaan lounasravintolan kehittelyä eteenpäin. Maalaistorin läheisyys herätti kuitenkin lopullisen idean.

- Sitten keksittiin, että tässä on tori ja täytyyhän torilla olla torikahvila. Onhan Imatrankoskella ja Vuoksenniskallakin, Hanna kertoo.

Idean keksittyään Purhoset ostivat käytetyn myyntivaunun Haminasta ja kunnostivat vanhan rautakaupan kahvihuoneeseen keittiötilan, jossa Hanna leipoo joka aamu tuoreet pullat ja muut leivonnaiset kahviota varten. Samaisessa tilassa Hanna valmistaa myös kesäkahvilan kautta toimivan pitopalvelun tarjoiltavat.

Neljättä vuotta toimiva kesäkahvila on löytänyt oman vakioasiakaskuntansa, jotka käyvät joka lähes joka päivä nauttimassa kahvion herkkuja. Jarin ja Hannan mukaan uusiakin asiakkaita löytää paikalle aina silloin tällöin.

- On tämä kesä kesältä vähän vilkastunut. Ensimmäisestä kesästä ei mitään lauluja kirjoitettu, mutta kyllä tästä jo palkan saapi, Jari pohtii.  

Matka jatkuu verkostojen avulla

Jarin mukaan Imatra ei ole huono paikka yrittää. Hinausautot Purhoselle on vuosikymmenten aikana kertynyt hyvä verkosto, joten apua saa tarvittaessa paikallisista korjaamoista jopa viikonloppuisin ja iltaisin.  

- Joskus olen nauranut, että ulkopaikkakuntalainen saa jossain tilanteissa parempaa palvelua kuin oman kylän ihmiset. Jos joltain paikalliselta särkyy auto pyhäpäivänä, niin ei se sille maailmanloppu ole odotella seuraavaan arkipäivään. Mutta jos apua tarvitsee ohikulkumatkalla oleva viisihenkinen perhe Turusta, niin kyllä sitä silloin kehtaan soitella iltaisinkin apua yksityisiltä korjaamoilta.

Jari selventää, että vaikka monelle kuuluu sijaisautopalvelut vakuutukseen, niin se voi olla epämukavaa ajella satoja kilometrejä palauttamaan sijaisautoa ja hakemaan omaa. Pienen vian ollessa kyseessä Hinausautot Purhosen väki panostaa avun etsimiseen.

- Vuosien aikana ollaan saatu kymmeniä, ellei satoja ihmisiä jatkamaan matkaa, jotta jonkin pienen vian takia ei ole tarvinnut jäädä vieraalle kylälle.

 

Palveluihin voit tutustua tarkemmin osoitteissa jeesaus.fi sekä facebook.com/kesakahvilatuutikki