Elektroway Group uskoo uusiutuvan älykkään energian tulevaisuuteen

Elektrowayn toiminta on vuosien myötä kasvanut, ja kasvua on tehty myös yrityskaupalla.

Toimiva yritys Imatran seudulla

Elektroway Group on erikoistunut uusiutuvaan energiaan

Liikehuoneiston kirkkaan värisillä seinillä on näytillä useampi ilmalämpöpumppu, joita yrittäjä Viljami Mehiläinenesittelee asiakkaille asiantuntevin ottein.

- Teemme laaja-alaisesti sähköurakointia sekä asennustöitä ja huoltoja, sekä tarjoamme energiatehokkaita ratkaisuja kuten ilmalämpö- ja  ilmavesipumput, maalämpö, aurinkosähkö ja sitten myös latausratkaisut asennuksineen. Meillä on toimipisteet Imatralla sekä Lappeenrannassa, ja koko operatiivisen toimintamme hoitaa tytäryhtiömme Novoka Oy, Viljami kertoo.

Energiamarkkinoilla on ollut vauhdikasta ristiaallokkoineen

Ensin bensan hinnan nousu nosti kuluttajien kiinnostusta sähköautoilua kohtaan, ja sähköautojen latauspisteitä asennettiin paljon Imatran alueella. Sitten koko energiasektori oli myllerryksessä, ja moni halusi päästä maakaasusta tai öljystä eroon. Markkina veti, ja valtio tuki muutosta uusiutuvaan energiaan.

Päälle iski koronakriisi, mikä sotki komponenttien valmistuksen ja aiheutti merkittäviä myöhästymisiä, sekä ongelmia tarvikkeiden hankintaan. Vaikka kysyntä oli kovaa ja asentajat olivat valmiina, tilattuja tuotteita ei kuulunut.

Viimeisimmän mausteen toi Ukrainan sota. Sähkönhinnan nousu pisti aurinkosähköasiakkaat vuonna 2022 liikkeelle, mutta rakennus- ja talotekniikka-ala muuten pysähtyi lähes kokonaan.

Lämpöpumppuja on mennyt tasaisesti niin viilennys- kuin lämmityskäyttöön. 

- Laskettavia urakoita on alkanut taas pikkuhiljaa tulemaan enenevissä määrin, ja uskon syksyllä 2023 tilanteen jo normalisoituvan. Viimeiset kolme vuotta ovat kyllä olleet melkoista rallia, Viljami tokaisee.

Aurinkosähkön suosio on tasaisessa kasvussa.

- Nyt on ymmärretty, että aurinkosähköllä pystyy leikkaamaan kulutusta huomattavasti. Se on hyvä kokonaisuus, jos taloudessa on sähköauto ja aurinkosähköjärjestelmä, niin silloin esimerkiksi ylijäämäsähköllä ladataan autoa ja sinänsä pääsee ajamaan halvalla, Viljami kertoo. Myös kiinteistön älykäs sähkönohjaus kiinnostaa niin kuluttajia, kuin yritysasiakkaita. Siinä on tulevaisuuden työtä, Viljami mainitsee.

Yrittäjyyttä puolison kanssa

Elektroway on perustettu vuonna 2015. Aluksi Elektroway oli toiminimi, jonka kautta Viljami teki erilaisia asennustöitä päivätöidensä ohella.  Tuolloin hän työskenteli teollisuuden parissa, mutta kaipasi päästä tekemään töitä käsillään. Viljami on ammatiltaan sähköasentaja ja kouluttautunut myös sähköinsinööriksi.

- Kyllä yritystoiminta lähti alkujaan liikkeelle siitä käsillä tekemisen ilosta, mutta toiminnan laajennettua jäin melko pian pois asennustyöstä. Yritys kasvoi ensin yhdellä työntekijällä, ja lopulta palkkasimme useamman tekijän kerralla. Oppilaitosyhteistyöllä ja oppisopimuskoulutuksella on ollut iso merkitys osaajien saamisessa.

Viljami omistaa Elektrowayn yhdessä puolisonsa Riikka Mehiläisen kanssa. Hän auttoi Viljamia jo toiminimen aikana omien töidensä ohella.  Kun Elektroway muutettiin vuonna 2018 osakeyhtiöksi, Riikka hyppäsi mukaan osakkaaksi.

- Lopetimme molemmat päivätyöt ja ryhdyimme täyspäiväisiksi yrittäjiksi, he kertovat.

Kun yritysmuotoa muutettiin toiminimestä osakeyhtiöksi, oli aika etsiä yritykselle uudet toimitilat. Elektrowayn osoite muuttui Ruokolahden kotikonttorista Imatran Prisman liiketiloihin. Jo uuden liiketilan avajaisissa selvisi, että Imatran seudun markkinoille mahtui vielä Elektrowayn kaltainen toimija.

- Vastaanotto oli hyvä, kun tultiin kotikonttorilta kaikkien tietoisuuteen. Liiketilan avajaisissakin oli paljon porukkaa ja tehtiin todella hyvin kauppaa.

Sittemmin toinen liiketila avattiin Lappeenrannan Prismaan, ja Imatralla showroom muutettiin Imatran Seudun Sähkön tiloihin.

 – Imatran Seudun Sähkön kanssa meillä on tiivis yhteistyö, joten oli luonnollista siirtää Imatran showroom sinne. Tarjoamamme palvelukartta on myös näin ISS:n asiakkaille helposti saatavilla, ja tuotteisiin voi käydä tutustumassa konkreettisesti ennen ostopäätöstä.

- Samalla, kun asiakas hoitaa sähkösopimusasioitaan, voi meidän kanssa yhdessä miettiä energiankulutukseen ja – säästöön vaikuttavia asioita. Näin palvelut saa saman katon alta kerralla.

Eteenpäin vievää yhteistyötä KEHYn kanssa

Yritystoimensa pyörittämiseen Viljami on hakenut tukea KEHYltä. Varsinkin yrityksen perustamisen aikoihin keskustelut KEHYn yritysasiantuntijoiden kanssa olivat tärkeitä.

- Kun olin perustamassa yritystä, kävin KEHYllä hakemassa vinkkejä yritystoiminnan aloittamiseen ja käytännön tekemiseen. Sittemmin olemme keskustelleet mm. liiketiloista, ja maakuntaan sijoittumisesta tai rahoitusasioista.

- Pidän erittäin tärkeänä yritysasiantuntijoiden tekemiä yrityskäyntejä, se on matalan kynnyksen kontaktointia ja mielestäni hienoa välittämistä alueemme yrittäjistä. Yrittäjälle tekee hyvää välillä istahtaa alas ja kauhaista asioita arkea syvemmältä. Se antaa perspektiiviä tekemiseen, ja yritysasiantuntijoilla on yleensä heti neuvot ja vinkit mieltä askarruttaviin asioihin. Eikä aina tarvitse olla ongelmien äärellä, sillä yhdessä voi myös todeta, kuinka hienosti menee!

Viljamin mukaan KEHYn yritysasiantuntijoille kannattaa kertoa omat ajatukset siitä mitä haluaa tehdä. Yritysasiantuntijat auttavat avoimien kysymysten kautta yrittäjää jäsentämään omia ajatuksiaan ja askelmerkkejään.

- Kyllä se on merkittävä tuki ja turva, ja niitä palveluita kannattaa käyttää. Meidän yhteistyö on ollut lämmintä, läheistä ja yritystä eteenpäin vievää.

 KEHYllä on tiimissään sellaista ammattiosaamista, mitä kannattaa käyttää hyödyksi. Yrittäjän täytyy pitää monta lankaa käsissä ja tietää muutakin, kuin oma ydinosaaminen. Yrittäjän polkua on helpompi kulkea, kun uskaltaa kysyä jeesiä.

Joskus pelkkä ideoiden palloittelu voi synnyttää uutta ja innovatiivista liiketoimintaan. KEHYn myötä tulleista sidosryhmäyhteyksistä ja verkostosta on ollut niin apuja, kuin myös iloa yrittäjyyteen. Ystäviäkin on tarttunut matkaan.

KEHYn palveluiden lisäksi Viljamille oli paljon hyötyä yrittäjäkurssista

- Suosittelen aloittavaa yrittäjää käymään jonkinlaisen yrittäjäkurssin, jotta ymmärtää yrityksen tilinpäätöksen ja taseen, sekä oppii tulkitsemaan näitä. Päätökset on hyvä pohjata ymmärrykseen yrityksen taloudesta. Sitä ei voi väheksyä, Viljami painottaa.

Lisäksi myös Yrityskummitoiminta on ollut Elektrowayn kasvupolulla merkittävä tekijä. – Kun yhtiömuoto muutettiin osakeyhtiöksi, oli selvää tehdä kunnon suunnitelmat liiketoiminnalle, luoda strategia ja tavoitteet tuleville vuosille. Tässä kohtaa tiimimme tueksi tuli yrityskummi, ja hän on tärkeä tukipilari meille edelleen. Olemme varmasti ohittaneet monta sudenkuoppaa yrityskummin tuoman kokemuksen myötä.

Yrityskaupalla kasvun tielle

Elektrowayn toiminta on vuosien myötä kasvanut, ja kasvua on tehty myös yrityskaupalla. Loppuvuodesta 2020 Elektroway osti Lappeenrannasta sähköurakointifirma Novokan.

Emoyhtiö Elektroway tuottaa tällä hetkellä aurinkosähköasiantuntijan palveluita sekä koulutusta alalle, ja maahantuo aurinkosähkökomponentteja.

 - Elektrowayn toiminta on muuttunut radikaalisti enemmän asiantuntijatyöhön, kun viime syksynä päätimme siirtää kaiken operatiivisen toiminnan Novokalle. Samalla Elektrowayn työntekijät siirtyivät tytäryhtiön palvelukseen, Viljami kertoo.

Parhaillaan Elektroway Groupilla työskentelee Imatralla ja Lappeenrannassa kaiken kaikkiaan 25 työntekijää. Tekijöitä löytyy myyntiorganisaatiosta, työnjohdosta ja asentajista.

- Halusimme yritysoston kautta tehdä nopeampaa kasvua, ja saada lisää ammattilaisia tiimiin. Osaavan henkilökunnan saaminen on ollut myös haaste, Viljami huomauttaa.

Elektroway Groupin asiakkaita ovat niin kuluttaja-asiakkaat, yritykset kuin kaupungit ja yhteisöt

Viljamin mukaan asiakastyytyväisyys on heille tärkeää ja toiminnassa pyritään pitkäjänteiseen asiakassuhteeseen. – Asiakaslupauksemme on olla sähköalan moniosaaja, palveleva paikallinen toimija lähellä ja tavoitettavissa. Eteläkarjalainen työvoima ja ammattiosaaminen on meidän menestystekijä.  Asiakaspalautteissa parasta on asentajien saamat kehut.

Asiakkaan huolenpito näkyy myös palveluketjussa. Asennuksen jälkeen saman katon alta saa myös huollot ja elinkaaripalvelut, tai vaikka uusia palveluja.

 – Silloin ollaan onnistuttu, kun sama asiakas hankkii kiinteistöönsä koko repertuaarin energiaa säästäviä ratkaisuja meiltä. Taustalla voi olla ensin asennettu ilmalämpöpumppu, ja vuosien saatossa energiatehokkuutta on lisätty aurinkovoimalalla, ja öljylämmityksen muuttamisella uusiutuvaan energiaan. Nyt innolla palvelemme asiakkaitamme ottamaan vielä enemmän irti energiantehokkuusratkaisuistaan sähkön älykkäällä ohjauksella, Viljami kertoo.

Elektroway Groupin palveluihin voit tutustua osoitteissa

elektroway.fi  novoka.fi

Kiitos Viljami ja Riikka Mehiläinen haastattelusta! 

Yhteistyössä: Mainostoimisto Dominus