Bio Vuoksi on osa Imatran historiaa
Sanna Ilonen on toiminut jo vajaa 20 vuotta elokuvateatteri Bio Vuoksen yrittäjänä. Tähän työhön hän päätyi omien sanojensa mukaan yllättäen.
- Oltiin ostettu konkurssi karkkierä, jota Bio Vuoksen sen aikainen omistaja Vesa Mättö tuli ostamaan sitten meiltä. Hän kysyi niitä karkkeja ostaessaan, että haluatteko ostaa elokuvateatterin, Sanna muistelee.
Tuolloin toimistotöitä tehneelle Sannalle Vesan ehdotus oli yllättävä, mutta hän päätti tarttua siihen. Sannan mukaan Vesa oli miettinyt elokuvateatterista luopumista, mutta hän ei ollut halunnut myymällä myydä sitä.
- Vesalla on varmaan ollut sellainen ajatus, että hän haluaa jättää tämän elokuvateatterin hyviin käsiin. Vesa teki tässä aika homman, kun laittoi tämän silloin takaisin käyttöön. Hänelle ja monelle muullekin olisi varmaan ollut surullista, jos toiminta olisi loppunut, Sanna pohtii.
Säätiö pitää rakennuksen kunnossa
Imatran Vuoksenniskalla sijaitseva Bio Vuoksi on komea kivirakennus. Veljekset Olavi ja Eino Veijalainen rakennuttivat Bio Vuoksen 1954 ja teatterin historiassa on ollut monia vaiheita. Dramaattisimmat vaiheet koettiin 1980- ja 1990-luvuilla, kun rakennus oli tyhjillään.
- Täällä oli nuotioita polteltu ja kaikki oli revitty. Miusta on hienoa, että just tää rakennus, kaikista Imatralla olleista elokuvateattereista on vielä pystyssä, sillä tämä on muotokieleltään kaikista hienoin, Ilonen kehuu.
Bio Vuoksen säilyminen on monelle tärkeä asia Imatralla
Elokuvanäytöksissä vierailleet elokuvantekijätkin ovat esittäneet Sannalle toiveen, että elokuvateatteri säilytettäisiin sellaisena kuin se nyt on. Kotoakin on tullut palautetta.
- Just eilen miun poika sanoi, että äiti, jos joskus meinaat myydä tämän, niin minä lähden mukaan. Tätä ei voi myydä kenelle tahansa. Ja nyt puhutaan 14-vuotiaasta pojasta, Sanna nauraa.
Nykyisin rakennuksen omistaa Bio Vuoksen säätiö, johon kuuluu Sannan yritys Marlon Movies Oy, Imatran Seudun Kehitysyhtiö KEHY sekä Työväenyhdistys. Säätiön vastuulla on rakennuksen kunnossa- ja ylläpito.
- Me pidetään huolta tästä rakennuksesta. Sitä kautta KEHYllä on iso rooli miun toiminnan tukemisessa, Sanna kertoo.
Koronavuodet opettivat kehittymään ja kehittämään
Korona hiljensi hetkeksi Bio Vuoksen toiminnan, mutta tuona aikana elokuvateatterin yhteyteen perustettiin kahvila. Kahvila on Sannan mukaan tukenut hyvin elokuvateatterin päivänäytöksiä.
- Me ollaan yritetty nyt opettaa ihmisiä päivänäytöksiin. Kun meillä on vaan yksi sali, niin valkokangasaikaa per elokuva on aika vähän. Päivänäytösten myötä ollaan voitu ottaa sellaisia leffoja, jotka muuten eivät tulisi meille ollenkaan, yrittäjä kertoo.
Päivänäytöksissä käy enemmän vanhempaa väkeä, jotka mielellään kahvittelevat ennen tai jälkeen elokuvan.
- Joitakin jo kanta-asiakkaita on myös tullut, kun on huomattu, että me ollaan iltaisinkin auki myös viikonloppuisin. Kesällä ollaan sunnuntait kiinni. Mutta samanlaista ruuhkaa kuin normikahviloissa ei ole ollut kuin ihan silloin alkupuolella. Se lähti silloin tosi hienosti liikkeelle ja mietittiin jo pitääkö palkata lisää väkeä. Sitten tuli taas korona, Sanna kertoo.
Yrittäjä kokee, ettei kahvila ole heidän pääjuttunsa vaan sen lopullinen kohtalo tulee ratkeamaan ajan kanssa. Kahvilan lisäksi korona jätti myös jotain muuta jälkeensä.
- Korona opetti, että sitä aika helposti kangistuu omassa yrittämisessään tiettyihin kaavoihin, mutta kyllä sitä voi kehittyä ja kehittää. Saman katon alle voi laittaa erilaisia juttuja. Suunnitelmia on, mutta se miten mikäkin edistyy mihinkin suuntaan, niin se jää nähtäväksi, hän pohtii.
Normaalina aikana elokuvateatterin sesonkiaika on syksystä jouluun ja myös alkuvuodesta riittää vielä kiirettä. Yleensä touko- ja kesäkuu ovat Bio Vuoksessa olleet hiljaisempia. Kuitenkin lopullisesti sesonkiin vaikuttaa tarjolla olevat elokuvat.
- Tietysti vaikuttaa aika vahvasti mitä leffoja tulee.
Imatralle hyvät pisteet yrittäjän näkökulmasta
- Mie oon kokenut, että kannustetaan ja autetaan. Tietenkin pitää olla oma tahto siinä yrittämisessä, koska valmista pullaa ei tule pöytään, Sanna toteaa.
Hän on ollut yhteyksissä kollegoihinsa ympäri Suomen ja on kuullut kuinka jotkin kaupungit ovat yrittäjien näkökulmasta kankeita.
- Meillä on kaupunginjohtajan aamukahvit, jossa yrittäjiä kuunnellaan ja siellä voidaan puhua suoraan asioista. Mie oon kertonut tästä meidän toiminnastamme ja kehottanut, että laittavat tämmöisen samanlaisen jutun alulle. Kyseessä ei välttämättä ole, ettei haluttaisi auttaa vaan se, ettei ole olemassa sellaisia toimintatapoja.
Tulevaisuuden haaveissa lisää oppia elokuvanteosta
Sannan lisäksi Bio Vuoksessa työskentelee neljä työntekijää sekä tänä kesänä kaksi kesätyöntekijää.
- Meillä kaikki työntekijät ovat olleet Biolla töissä jo vuosia, ollaan kuin perhe. Ajan myötä on jokaiselle tullut oma tärkeä asia minkä tykkää hoitaa. Mutta kaikki kuitenkin tekee kaikkea, kuten pienessä yrityksessä pitääkin tehdä.
Hyvät työntekijät mahdollistavat sen, että Sannalle jää aikaa myös muuhun. Hän haluaa kehittää itseään omalla alallaan ja on nyt ottanut askeleita siihen suuntaan, että ymmärtäisi elokuvateollisuutta paremmin.
- Miulla on sellaisia haaveita, että pääsisin seuraamaan leffanteon erivaiheita. Kuinka sen tekeminen etenee ideasta aina sinne leffateatteriin asti. Oon jo päässyt seuraamaan eri vaihteita ja on luvattu, että pääsisin ehkä työharjoitteluun, hän kertoo.