Autokorjaamo Stenin toiminta jatkuu Ruokolahdella

Onnistuneen omistajanvaihdoksen jälkeen korjaamoa luotsaa yrittäjä Heini Sten.

Yrittaja-Heini-Sten-ja-isansa-Juhani-Sten

Uutena yrittäjänä jatkaa eläkkeelle jäävän Juhani Stenin tytär Heini Sten.

Juhani Sten perusti autokorjaamon omalla toiminimellään Rasilaan vuonna 1984. Nykyiselle paikalle rakennettiin tilat kymmenen vuotta myöhemmin. Yritysmuoto muuttui 2010-luvulla osakeyhtiöksi.

- Valmistuin ammattiin ensin autoasentajaksi ja 17-vuotiaana menin ensimmäisen kerran huoltoasemalle töihin korjaamon huoltomieheksi. Sitten jatkoin opiskelua autoteknikoksi, Juhani muistelee.

- Ensimmäisen työntekijän otin heti ensimmäisen vuoden jälkeen. Tässä uudessa paikassa piti ottaa jo toinenkin työntekijä ja välillä oli kolmaskin, hän jatkaa.

Onnistunut omistajanvaihdos takaa toiminnan jatkumisen

- Tämä on ollut lähtökohtaisesti hieno prosessi omistajanvaihdoksen kannalta, kun oli jatkaja selvillä ja kaikki laskelmat olivat niin hyvin tehtyjä sekä luopuvalla että uudella yrittäjällä, yritysasiantuntija Sven Langbein KEHYltä kertoo.

Sven-Langbein-yhdessa-Heini-ja-Juhani-Stenin-kanssa-korjaamon-edessa-1024x683

- Täällä pienemmällä paikkakunnalla ja ainoana alan toimijana laskelmien ja potentiaalisten asiakkaiden määrän arviointi on suhteellisen helppoa. Lisäksi kesällä tulee mökkiasiakkaita, joista monet ovat Helsingistä saakka ja käyttävät meidän palveluita mielellään, Juhani Sten mainitsee.

- Yrityspörssissä yritin myydä yritystä vuodesta 2020. Toki joitakin kyselijöitä kävi, mutta aina jostakin laskelmista tai rahasta se jäi sitten useasti kiinni. Siitä sitten lähti ajatus muhimaan, josko omistajanvaihdos tyttären kanssa olisikin se paras ratkaisu. Pyörät lähtivät pyörimään sitä kohti, kun Heinikin kiinnostui jatkamaan.

Loppuvuonna 2022 aloitettiin suunnittelemaan omistajanvaihdosta. KEHY pystyi auttamaan yrittäjää hänelle sopivaan aikaan perinteisten toimistoaikojen ulkopuolella, jotta omistajanvaihdos saatiin sujuvasti eteenpäin.

KEHYltä saa apua muun muassa talouslaskelmien, liiketoimintasuunnitelman ja starttirahahakemuksen tekemiseen.

- Jos on hyvä idea ja suunnitelmat, niin kyllä rahoittajakin lähtee silloin helposti mukaan, Sven Langbein kertoo.

- Hyvin lähti kyllä Finnvera heti, ja sain kaikki niin toiminnan kuin kiinteistönkin ostettua kerralla, korjaamon toimintaa jatkava Heini Sten.

Koulutuksella ammattitaitoa ja oppisopimuksella työntekijöitä

Heini opiskelee parhaillaan Työnjohtajan ammattitutkintoa Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa (TAKK).

- Kolme vuotta olen ollut pääsääntöisesti tässä nyt töissä. Ensimmäisen kerran olen varmaan ollut 16-vuotiaana apulaisena rengassesongin aikaan ja kesätöissä. Ajoneuvoasentajan perustutkinnon suoritin Saimaan Ammattiopisto Sampossa, Imatralla, Heini kertoo.

33-vuotiaan Heinin tavoitteena on, että Ruokolahdella ajoneuvokorjaamon toiminta pysyy ja palvelut säilyvät nykyisellään.

- Tämmöinen ketjukorjaamo on nykyisellään hyvä vaihtoehto, kun ei olla sidottu mihinkään tiettyyn automerkkiin, Heini miettii.

Tällä hetkellä AD-ketjuun kuuluvalla korjaamolla on yksi työntekijä ja yksi kausityöntekijä sekä rengassesonkiin palkataan aina yksi ekstraaja.

Ammattitaitoisia asentajia ei paljoa ole saatavilla.

- Oppisopimuksella on meille tullut parhaat työntekijät, Juhani kertoo.

Yrittäjyys tuntui aluksi pelottavalta

- Alkuun pelotti, että miten paljon yrittäjyys stressaa ja selviänkö vai epäonnistunko, Heini mietti. Mutta huomasin, että rohkeasti vaan yrittämään ja aina voin soittaa Svenille, kun tarviin apuja! KEHY on ollut meille suurena apuna, hän jatkaa

Yrittaja-Heini-Sten-rengastyon-aarella-1024x683

- Eikä kannata ottaa stressiä, kyllä kaikesta selviää, Juhani kannustaa kokemuksen syvällä rintaäänellä.

Eläkkeellä ollessaan Juhani auttaa tarpeen mukaan korjaamolla. Suunnitelmissa on muun muassa korjaamon pihan raivaus.

- Ajan saan kyllä hyvin kulumaan mökillä, metsätöissä sekä matkustellessa, ei ole ongelmia sen suhteen, Juhani naurahtaa.

Seuraa Autokorjaamo Steniä Facebookissa

Autokorjaamo Sten