V-P Toiviainen on kasvanut toiminimestä osakeyhtiöksi – ”Tärkeintä on seisoa lupaustensa takana”

Kaikki alkoi vuonna 1986 traktoriurakoinnista.

Nykyään sellaista yrittäjyyttä kutsuttaisiin kevytyrittäjyydeksi, Veli-Pekka Toiviainen pohtii. Hän perusti toiminimen nimittäin palkkatöidensä ohelle. Vapaa-ajan saattoi käyttää hyödyksikin, hän kertoo ajatelleensa.

Pikkuhiljaa yrityksen toiminta kasvoi. V-P Toiviainen muuttui avoimeksi yhtiöksi ja myöhemmin osakeyhtiöksi. Mukaan tuli uusia toimialoja, esimerkiksi katujen kunnossapitoa, puutavaranmyyntiä ja kuljetuspalveluja.

Viimeisimpänä V-P Toiviainen Oy on osanut itselleen Imatran Värisilmän liiketoiminnan.

— Olemme kasvaneet yritysostoilla. Emme varsinaisesti ole pyrkineet kasvuun, mutta se on ollut meille luontainen suunta. Välillä jotain toimintoja on jätetty pois ja etsitty uusia tilalle. Kaikki toiminnat tukevat toisiaan ja kokonaisuus on toimiva, Toiviainen kertoo.

Tällä hetkellä yhtiö työllistää noin 25 henkilöä.

Veli-Pekka Toiviainen katsoo seinällä olevaa karttaa.

Toiviaisen yritys auraa katuja muun muassa Imatralla.

Tärkeintä on pitää lupaukset

Toiviaisella on siis takanaan lähes 40 vuotta yrittäjyyttä. Vuosiin on mahtunut menestystä ja laskukausia. Matkan varrella on myös opittu paljon.

Tärkeimpänä ohjenuorana Toiviainen pitää sitä, että yrityksen on seisottava lupaustensa takana.

— Täytyy ottaa tehtäväksi juuri sen verran kuin pystyy tehdä, Toiviainen sanoo.

Hän peräänkuuluttaa realismia.

— Visiot ja suunnitelmat ovat tärkeitä, mutta vähintään yhtä tärkeää on olla realistinen: on tiedettävä, kuinka työt käytännössä hoidetaan, mistä saadaan rahoitus ja kenelle tuotetta myydään.

Toiviainen kannustaa kuuntelemaan vanhoja yrittäjiä. Kaikkien ei tarvitse toistaa samoja virheitä.

— Toisaalta on hyvä huomioida myös se, että ajat muuttuvat. Esimerkiksi enää ei riitä ruutuvihko, vaan kaikki on löydyttävä sieltä pilvestä.

Näissä asioissa apua kannattaa pyytää myös KEHYltä. Toiviainen on mukana KEHYn hallituksessa ja suosittelee yhtiön tarjoamia palveluja etenkin aloittaville yrittäjille.

— KEHY on hyvä työrukkanen ja auttaa esimerkiksi erilaisten hanketukien ja avustuksien hakemisessa.

Ideoita kannattaa hakea muualtakin

Toiviainen on pyörittänyt yritystoimintaa aina Imatran seudulla. Onko mielessä koskaan käynyt muille maille muuttaminen?

— Kyllä se mielessä on käynyt, ja töissä olen muualla käynytkin. Se on kai jonkinlainen kotiseuturakkaus, joka täällä on saanut pysymään, hän kertoo.

Imatran seutu on ollut hyvä paikka toimia.

— Aina kannattaa tietysti muualla vierailla, matkailu avartaa. Esimerkiksi messumatkoilla voi syntyä erittäin hyviä ideoita, joita voi soveltaa täällä kotona.

V-P Toiviaisen verkkosivut