Ravintola & Savustamo Nuotta ja Bikini Bay

Ravintola & Savustamo Nuotta ja Bikini Bay 


"Insinöörikoulutuksesta ja aiemmasta työurastani metsäteollisuuden parissa toimihenkilönä ja konsulttiyrittäjänä on nykyisessä ammatissani paljon hyötyä, vaikka yhtenäisyyksiä ei heti huomaisikaan" nauraa yrittäjä Timo Mankki.  "Tämä työ vaatii yhtä paljon suunnittelua, dokumentointia ja projektiosaamista".

 

Mietintämyssyn Timo Mankki laittoi päähänsä vuonna 2007. Haasteellisen ja paljon ulkomaanmatkoja vaatineen teollisuushankkeen jälkeen hän jäi parin vuoden sapattivapaalle miettimään tulevaa.  Yrittäjyys perheen ja paikallispalvelujen parissa rupesi houkuttelemaan reissukonsulttia entistä enemmän.  "Koska olin jo vuosia ollut työni vuoksi poissa kotipaikkakunnalta, ei tuttuja ja verkostoja ollut"  muistelee Timo Mankki. "Oli löydettävä oma paikallinen liiketoiminta ja luotava verkosto ensiksi kodin ruokapöydän ääressä ja sen jälkeen vaikka höyrymakkaran myynnin merkeissä tapaamalla lukuisia ihmisiä" naurahtaa Mankki.

Mankin perheessä paikallisyrittäjyys käynnistyi erilaisten yritysostoviritelmien jälkeen hieman yllättäen, kun silloin 18-vuotias Tuomas perusti toiminimen, vuokrasi 2 liiketoimintapaikkaa kaupungilta ja rupesi jäätelökioskiyrittäjäksi. Samalla Tuomas antoi työpaikan sisaruksilleen, parille kaverille – ja siinä sivussa isällekin. Tästä syntyi nopeasti kimmoke jäätelöannoksia myyvän kahvilan perustamiseen, joka lopullisesti muotoutui A-oikeuksin toimivaksi satamaravintolaksi.  "Paperityöt ja nopeatempoiset projektit olivat vanhasta muistista hyvin hallinnassa ja ravintola laitettiin pystyyn 3 viikossa" muistelee Timo Mankki.  "Tässä ajassa ennätettiin neuvotella vuokratilat,  remontoida, palkata henkilökunta, suunnitella tarjoilupaletti ja saada jopa anniskeluoikeudet"

"Olen aina harrastanut ruoanlaittoa, joten on mukavaa, että harrastuksesta tuli ammatti" sanoo Timo Mankki, joka kuuluu myös Chaine des Rotisseurs –järjestöön. Miehensä vanavedessä uudelle uralle heittäytynyt Karina Mankki valmistuu ravintolakokiksi, joten ruoanlaitosta tuli myös pariskunnan yhteinen työ. Aiemmin Timo Mankin yritysryppäässä oli myös grilli- ja tapahtumakeittiötoiminta, sittemmin myös kalasavustamo ja uusimpana beach bar Bikini Bay, joka on Vietnamin tuliainen.  Toistaiseksi tuorein palvelu-uudistus on Imatran ensimmäinen laivaravintola Christina Imatran matkustajasatamassa ravintola Nuotan edustalla. "Ei uskoisi mutta sääolosuhteiltaan kurja mutta myynnillisesti loistava kesä 2015 antoi uutta pontta yrittämiseen. Bikini Bay ja muut uudentyyppiset jutut täydentävät sitä tarjontaa, mitä asiakkaat haluavat" pohtii Mankki.  "Palvelutarjontamme  ei ole suunnattu pelkästään matkailijoille, vaan paikalliset asiakkaat ovat tärkein asiakassegmentimme. Asiakkaat pääsevät mukavasti pikalomalle omalla paikkakunnalla."

Timo Mankilla on pää täynnä uusia suunnitelmia ja nyt suunnitellaan jo kesää 2018. "Yrittäjän on oltava idearikas ja uskottava itseensä ja tulevaan mutta myös tunnistettava realiteetit ja omat resurssit" sanoo Timo Mankki. "Jossain vaiheessa tunsin ajautuneeni alalle mutta nyt olen täysin varma siitä, että tämä on se meidän juttumme. Hyvät verkostot, onnistunut markkinointi, ammattitaidon kehittäminen ja ylläpitäminen, hyvä henkilökunta ja luottamus omaan itseensä ovat kaikki tärkeitä asioita. Ripaus heittäytyvää huimapäisyyttä ei ole myöskään haitaksi" nauraa Timo Mankki.