Kukka- ja hautauspalvelu Lumo toi itsepalvelumyymälän Simpeleelle

Simpeleen keskustassa sijaitsevan kukka- ja hautauspalvelu Lumon tiloissa kuuluu iloinen puheensorina.

Kolme floristia on työn touhussa, kun viikonlopun juhlallisuuksiin tarvitaan näyttäviä kukkasidontoja. Yksi heistä on Minna Rasimus, joka aloitti liikkeen yrittäjänä vuonna 2011.

- Mie jatkoin entisessä työpaikassa yrittäjänä. Täällä Simpeleellä aloitettiin ja Ruokolahdelle avattiin sivupiste 2019. Aivan koronavuoden alla.  Korona vaikeutti meidän alalla aika paljon, kun juhlia peruttiin tai pidettiin hyvin pieninä. Hautajaisetkin olivat pieniä, Rasimus kertoo.

Minnan mukaan kukkakauppa-ala on muutenkin muuttunut todella paljon. Kun joka paikasta saa nykyään ostettua kukkia, on arkikukkien ja irtokukkien myyminen kukkakaupoissa vähentynyt todella paljon.

- Se, mihin me tarjotaan palveluita, on erikoissidonta. Tehdään juhlakimppuja ja surulaitteita. Meillä on muutenkin sellainen ala mitä tarvitaan. Kun se suru tulee, niin sitä hautaustoimistoa tarvitaan. Uskoisin, että myös ammattitaitoista kukkakauppaa ja –sidontaa tarvitaan jatkossakin, hän miettii.

KEHY apuna alussa sekä edelleen

KEHY on Minnalle tuttu yhteistyökumppani. Varsinkin yrityksen perustamisen aikana hän käytti aloittavan yrittäjän palveluita hyödykseen. Yhteydenpito on jatkunut myös toimivan yrityksen aikana.

- On ollut mukava, kun sieltä on käyty tapaamassa ja vähän kuulostelemassa miten meillä menee.

Minna kiittelee erityisesti keskusteluja, joissa on puhuttu yrityksen kehittämisestä. Hän kiittelee, kuinka hyvin hän on saanut vastauksia kysymyksiinsä ja pitää KEHYn palveluita tärkeinä.

- Sitä helposti urautuu tekemään omaa yritystoimintaansa, joten meitä yrittäjiä olisi hyvä aina hieman herätellä siinä suhteessa, hän pohtii.

Vuosien myötä Lumon palveluita on keskitetty ja kehitetty palvelemaan paremmin Simpeleen kokoisen paikkakunnan asiakkaiden tarpeita.

- Miulla on ollut aikanaan myös kahvila ja pitopalvelutoimintaa, mutta siitä on nykyisin luovuttu.

Minna kertoo luopuneensa kahvilasta ja pitopalvelusta, koska aika ja resurssit eivät riittäneet. Hän halusi keskittää palveluitaan ja alkoi panostaa enemmän kukkakauppaan ja hautauspalveluun.

Itsepalvelumyymälä ja nettikauppa

Omalta osaltaan keskittäminen mahdollisti uuden keksimisen, jolloin liikkeen yhteyteen avattiin itsepalvelumyymälä.

- Meillä on molemmissa liikkeissä itsepalvelumyymälä. Se on aamu seitsemästä ilta yhdeksään asti auki joka päivä. Sieltä voi noutaa tilaustyöt ja siellä on myös valmiita kukkakimppuja sekä ruukkukukkia, Minna kertoo.

Lumon itsepalvelumyymälässä ei nimensä mukaisesti ole myyjiä, vaan tilan ovet avautuvat ja sulkeutuvat ajastetulla sähkölukolla. Tilasta löytyy ohjeet tuotteiden maksamiselle. Itsepalvelumyymälät ovat auki joka päivä, jopa viikonloppuisin. 

- Ollaan saatu positiivista palautetta. Tämä on ollut ihan äärettömän hyvä. Helpottaa meitä ja helpottaa asiakkaita, että ei ole niin sidoksissa meidän aukioloaikoihin, yrittäjä kehuu.

Lisäksi Lumo kuuluu osana suomalaista eKukka-verkkopalvelua. Palvelun kautta asiakkaat voivat tilata Lumolta kukkasidontoja netin kautta tai Lumo pystyy välittämään toimeksiannon toiseen eKukka-liikkeeseen vaikka toiselle puolelle Suomea.

- Asiakkaalle on hurjan helppoa tuo verkkopalvelun käyttö. Sieltä netin kautta tulee usein tilauksia, joissa kukat toimitetaan suoraan asiakkaalle, kirkkoon tai siunauskappeliin, Minna kertoo.

Ammattilainen sitomassa kukkakimppua kukkakaupassa.

Teija Pennanen työskentelee Kukka- ja hautauspalvelu Lumossa.

Asiakaspalvelua ilon ja surun hetkillä

Minna pyörittää yritystään yhdessä puolisonsa Antin kanssa. Heidän työjakonsa on selkeä. Antti on vastuussa Ruokolahden liikkeestä ja hoitaa hautauspuolella kuljetukset. Yrittäjäpariskunnan tytär Tiia auttaa tarvittaessa sekä Simpeleen että Ruokolahden pisteellä. Yrityksessä työskentelee lisäksi yksi osa-aikainen työntekijä sekä muutamat ammattitaitoiset floristit ekstraavat tarvittaessa.

Kukkia tilataan niin juhliin kuin hautajaisiin. Asiakkaan kohtaaminen varsinkin surun hetkellä on tärkeää. Minna haluaa tarjota sellaista palvelua, että asiakas saa yhdestä pisteestä mahdollisimman paljon. Tämä helpottaa myös omaisen asioiden hoitamista.

- Meille on hyvin tärkeää toimia asiakasta kuunnellen ja kunnioittaen. Erityisesti hautauspuolen työt hoidetaan arvokkaasti ja hyvin, Minna toteaa.

Tutustu Lumon palveluihin 

https://www.kukkakauppalumo.fi/